Bashe och Teffik ökar trivseln i Vivalla

Inbrott, skadegörelse, glåpord mot förbipasserande, listan kan göras lång varför många tyckte att det var obehagligt att vistas i Vivalla centrum i Örebro. I denna stökiga miljö började Bashe Jamnor och Teffik Raifi förra året att jobba som Vivallavärdar.
Vivalla är en stadsdel som byggdes för 35 år sedan som en del av miljonprogramsatsningen och här finns 2 500 lägenheter. Området ligger på andra sidan E 20 från centrala Örebro sett och började på 80-talet få dåligt rykte. Tomma lägenheter fylldes av patienter från det då nyligen nedlagda mentalsjukhuset Mellringe och personer med missbruksproblem. På slutet av 80-talet och början på 90-talet kom det stora flyktinggrupper. Ungdomsgäng höll till kring Vivalla inomhustorg och spred otrivsel. Där finns bland annat affärer, pizzeria och bibliotek.  
– När vi fick jobbet som Vivallavärdar tog vi uppgiften på allvar, säger Bashe. Vi har satt oss i respekt.  
Just respekt är något av ett nyckelord enligt Bashe. Ungdomarna kräver att andra ska respektera dom men förstår inte att respekten måste vara ömsesidig.  
– Jag har som somalier lätt att bli åtlydd bland somaliska ungdomar. Tyvärr respekterar dom inte alltid det svenska samhällets regler, men det ligger i vår kultur att respektera äldre, så mina ord tar dom på allvar.  
Bashes kollega Teffik fyller i och förklarar att invandrarungdomar kan verka tuffa, men att dom nästan alltid lyder om det kommer någon från deras egen kultur och säger till att dom uppför sig illa. Teffik kom hit från Kosovo för fem år sedan och jobbet som Vivallavärd är det första han haft på dessa år. 
 
– Jobbet har inneburit en enorm förändring för mig, säger Teffik. När man har ett jobb vet man vad man ska göra under dagen. Som arbetslös går man omkring hela tiden och tänker på sin situation. Det blir psykiskt mycket påfrestande. Nu stortrivs jag.  
Bashe kom från Somalia för tretton år sedan. Han var arbetslös i över tio år innan han fick jobbet som Vivallavärd förra året. Tiden som arbetslös vill han helst inte tänka på. Det var en ständigt gnagande oro som till slut gjorde honom så sjuk att han gick till vårdcentralen två gånger i veckan. Sedan han började jobba har inte varit sjuk en enda dag.  
Bashe och Teffik börjar jobba klockan två på förmiddagen, dom går alltså på när skolorna slutar. Sedan jobbar dom till åtta på kvällen. Och dom behövs. Själva anser dom sig representera trygghet på torget. Båda är övertygade att såväl skadegörelsen som antalet inbrott minskat sedan dom började som värdar. Men dom gör annat än håller efter buslivet.  
– Dom gamla gubbarna här är nöjda med oss, säger Bashe. Vi hjälper dom med kontakter med det svenska samhället. Det kan gälla allt möjligt från att gå på Apoteket till att rösta.  
– Vi hjälper även synskadade att komma till rätt ställe här på torget, säger Teffik.  
Enda smolken i glädjebägaren för Bashe Jamnor och Teffik Raifi är att dom inte vet hur det blir med fortsättningen nästa år. Jobbet som Vivallavärdar har dom året ut, sedan vet dom inte vad som händer. Det är ekonomin som styr om det ska bli en fortsättning. Kostnaden för Villavärdsprojektet delas mellan det kommunala bostadsbolaget Örebro Bostäder som äger fastigheterna i området, och Ams via lönebidrag. Där har man ännu inte beslutat om det är värt pengarna att låta Bashe och Teffik fortsätta. Kanske skulle dom göra en undersökning om vad dom boende i Vivalla tycker.   
Rolf Larsson